• Jordi Ramon

It's That Easy #5

Ik heb een vriendin, en die heb ik al heel lang. Ze is alles behalve ‘standaard’. Het zou te ver gaan om hier haar hele doopzeel te lichten, maar neem van mij aan dat ze niet van het type ‘dertien-in-een-dozijn’ is. De situatie waarmee we allemaal worden geconfronteerd raakt haar diep. Ze verdenkt de zittende macht er van achter de huidige, treurige, stand van zaken te zitten. Of wel, ze denkt dat we er worden ingeluisd. En weet je, ze zou zomaar eens gelijk kunnen hebben. Alleen is er een stelling die mij zeer alert houdt, en die luidt; “In een oorlog is de eerste die sneuvelt de waarheid”. En dat weerhoudt mij ervan om openlijk een kant te kiezen.


Maar goed, ik heb alle respect voor haar strijdvaardigheid. Sterker, ik benijd haar soms. Ik zou ook wel eens lekker los willen gaan in woord en daad. Alleen ontbeer ik de harde kennis om haar standpunt te onderschrijven. En daarnaast heb ik andere zaken om me druk over te maken. We strijden allemaal onze eigen strijd, nietwaar? Hoe dan ook, ik houd veel van haar. ‘We go back a long time’, en dat telt. Zelfs als je soms niet helemaal op hetzelfde spoor zit. Maar haar revolutionaire, niet altijd op tastbare feiten gebaseerde toon, is soms lastig om mee om te gaan. Zeker wanneer dat in tientallen berichten op elk denkbaar platform wordt geuit. Ik denk wel eens; “Wanneer land je weer?”


Nou, dat was laatst dus. Ze vertelde me dat ze in de supermarkt in de rij stond. Voor haar een dame wiens pinpas niet werkte, achter haar een man. Dame met de niet werkende pinpas werd nerveus en verontschuldigde zich voor het oponthoud. Mijn vriendin stelde haar gerust met de woorden “Geduld is een schone zaak”. Achter haar vraagt de man haar of ze zegeltjes spaart, wat niet het geval is. Voor haar biedt de dame met haperende pinpas haar haar zegeltjes aan als compensatie voor het oponthoud. Mijn vriendin vraagt of ze die aan de man achter haar mag geven. Dat mag. En op dat moment beseft mijn vriendin dat niet alles kommer en kwel is. Ze is het middelpunt van een micro kosmisch ‘één-tweetje’ en voelt dat niet alles een complot is. Soms is het allemaal zo makkelijk. Ik weet zeker dat ze nu niet meer continu achterom kijkt. Hooguit om haar zegeltjes door te geven.

53 views

Recent Posts

See All