• Jordi Ramon

Bewijs Dat We Het Snappen #3

Onze vriendin Elsa Bodeus vertelde ons dit verhaal dat we één op één plaatsen. Het doet ons denken aan hoe wij momenteel in het leven staan en we werden er heel vrolijk van! Hoewel velen ons een beetje vreemd vinden lijkt het er op dat we het waarschijnlijk snappen!Een klein vissersplaatsje aan de oostkust van Spanje. Een visser legt zijn bootje aan en brengt zijn vangst aan wal. Een toerist uit de Verenigde Staten staat toe te kijken.

Toerist: ‘Goeie vangst gehad?’’

Visser: ‘Ja, ik mag niet klagen. Leuk dat je het vraagt.’

Toerist: ‘Hoe vaak ga je nou op zee om te vissen?’

Visser: ‘O, dat ligt eraan. Ik verkoop mijn vis aan de handelaar, die gaat ermee naar de conservenfabriek. Als mijn geld op is, dan ga ik weer vissen. Een paar keer per week.’

Toerist: ‘En wat doe je dan de rest van de tijd?’

Visser: ‘Ach, ik hang wat rond met mijn vrienden, hou siësta, drink wijn, speel wat op mijn gitaar, in het weekend naar de stad, achter de meisjes aan, dat soort dingen…’

De toerist schudt zijn hoofd. ‘Wat zonde van je tijd!’

Visser: ‘Hoe bedoel je?’

Toerist: ‘Ik ben econoom, afgestudeerd aan Harvard. En ik ga je helpen!’

Visser kijkt hem verbaasd aan. ‘Heb ik dan hulp nodig?’

Econoom: ‘Nou en of! Ik zal je zeggen wat je moet doen! Ten eerste moet je veel vaker gaan vissen, ik zou zeggen zo’n twee of drie keer per dag, zes keer per week. De vangst verkoop je eerst gewoon aan de handelaar. Natuurlijk hou je dan een hoop geld over, meer dan je hier kunt opmaken.’

Visser: ‘En wat moet ik dan doen met al dat geld?’

Econoom: ‘Daar koop je nog een boot van. Daar zet je een van je vrienden in. Dan kun je 2x zoveel vis vangen. En dan koop je een derde boot. Enzovoort. Tot je een hele vloot hebt!’

Visser: ‘Maar zoveel vis kan ik niet kwijt bij de handelaar…’

Econoom: ‘Die heb je helemaal niet meer nodig! Je kunt dan een vrachtauto kopen en dan breng je zelf de vis naar de conservenfabriek! En als je genoeg geld verdiend hebt, neem je de conservenfabriek over. Dan koop je nog meer boten en vrachtauto’s, je bouwt nog een fabriek, je gaat uitbreiden naar het buitenland, enzovoort. Ik reken op 40% groei per jaar, gemiddeld. Appeltje eitje.’

Visser: ‘Gaat dat echt zo gemakkelijk?’

Econoom: ‘Nou ja, in deze branch moet je wel rekenen op een jaar of twintig keihard doorpakken. Maar het is de moeite waard, want dan maken we een NV van je bedrijf!’

Visser: ‘Waarom is dat nodig dan?’

Econoom: ‘Omdat ik je dan naar Wall Street ga brengen, naar de beurs! Je verkoopt al je aandelen en dan ben je schatrijk! Hoef je nooit meer te werken!’

Visser: ‘Goed, maar wat ga ik dan doen?’

Econoom: ‘Wat je maar wil! Denk je eens in: Lekker uitslapen, rustig aan doen, wijn drinken, feest vieren, af en toe een weekje uit vissen met je vrienden! Het goede leven!’


Vrij naar ‘The Why Cafe’ van John P. Strelecky

56 views

Recent Posts

See All